Наскоро бяхме поканени да участваме в интериорен проект на дизайнера Нина Илиева, в който трябваше да направим художествено оформление чрез стенопис на две детски стаи в новопостроен частен дом, намиращ се в затворен комплекс в София.
Стенописите бяха създадени в стил живопис и тематично композирани според характерите на мъничетата.

След като Нина завърши изцяло и предаде своя обект, от груб строеж до ключ, я поканихме за едно бързо интервю, в което да ни разкаже малко повече за себе си, за свето интериорно студио Diferente Design, както и за самия проект.

Снимки: Александър Новоселски

От колко време се занимаваш с интериорен дизайн? Разкажи ни малко повече за своята кариера. Как се роди Diferente Design?


Завършила съм ЛТУ, а първите си кариерни стъпки направих в мебелния бранш. И макар работата в мебелната индустрия да бе предизвикателна, а натрупаният опит безценен, сравнително бързо осъзнах, че този тип фирми не са точното място за бъдещето ми кариерно развитие. На един сравнително свободолюбив и леко хаотичен човек, какъвто съм аз, чисто конструктивната работа не носеше нужното удовлетворение. Това ме подтикна да сменя сферата и да се насоча към нещо различно, а именно – към работа в дизайнерски студия. Не мога да кажа, че началото бе лесно. Даже напротив- много безсънни нощти и тревоги, свързани с липсата на опит в този бранш, съпътстваха първите ми крачки като интериорен
дизайнер. Затова пък обаче опитът натрупан през изминалите 15 години постави основата за сбъдването на една мечта– собствено студио за интериорен дизайн. Диференте Дизайн се роди като естествен резултат на повече от 15 години опит в сферата на вътрешното обзавеждане, както и дългогодишната съвместна работа с Деница Берберска –приятел и съосновател на студиото.

Кои са нещата, които ти носят вдъхновение за проектите?

Трудно ми е да конкретизирам, тъй като за всеки обект е различно, зависи от самия проект. Понякога само поглед върху подложката е достатъчен – вече го виждам почти готов, не ми е необходимо допълнително вдъхновение. При други проекти, клиентът е този, който подава „сламката“, а при трети – самият клиент е “вдъхновението“. Има и такива проекти, където всичко се случва мнооооого трудно и бавно. Следя като цяло и социалните медии- пинтерест, инстаграм, различни наши и чуждестранни дизайнери.

Къде е пресечна пресечната точка между съвременния интериорен дизайн и изящното изкуство?

Това е интересен въпрос. За мен лично пресечната е възможността за синергия между красота и функционалност, възможността да създам дом, който задоволява не само практическите нужди на клиента, но който също така има своя душа. Вярвам, че формите на изкуството са приложими към всеки интериор и в крайна сметка изиграват решаваща роля за начина, по който възприемаме даден обект, така че…- красотата никога не би могла да бъде излишна.

Как реши да включиш стенопис в проекта си в тази къща и защо избра да работиш с Насимо и екипа на Fine Art Factory? Разкажи ни малко повече за самия проект.

Това е много специален за мен проект. Обичам всичките си проекти, но този заема особено място в сърцето ми. На първо място, защото това бе първият обект, който започвам от груб строеж – от полагането на основите – до последния декоративен елемент, на второ място, заради самите поръчители. Рядко се случва да попаднеш на клиенти, които ти гласуват такова доверие, каквото те ми засвидетелстваха. Изключителни хора! Смятам, че тук успехът е общ, тъй като те се намесваха точно в моментите, в които беше необходимо, знаеха какво искат, а когато не знаеха се доверяваха напълно.

Що се отнася до стенописа-случайни неща няма. Беше в средата на лятото, мебелите бяха поръчани и дойде време да се концентрирам върху декорирането на къщата- текстили, аксесоари, осветление и т.н. И в двете детски стаи, една от стените е скосена, със сравнително голяма височина. Това доведе до определено „зацикляне“, беше ми трудно да подбера подходящия за тези две стени завършек. Собствениците пожелаха да сложим карта на света, но след доста търсене и изпробване се оказа, че не се получва добре. И така, сериозно притисната от времето, един ден разглеждайки интериор на Татяна Станчева, попаднах на решението на дилемата си- Насимо! Малко след това влязох в контакт с него и екипа му и започнахме работа по проекта. Самите теми за стените бяха предложение директно от децата и техните родители, а Насимо и екипът му ги доразработиха. Крайният резултат е страхотен и трябва да призная, че надхвърли очакванията ми, за което съм много благодарна и щастлива!

Какво е най-ценното в интериорния дизайн по света, което все още не се среща в България?

Като цяло, благодарение на новите технологии, нововъведенията в интериорния дизайн достигат бързо и до нас, така че едва ли са много нещата, които не бихме могли да осъществим на българския пазар. Това обаче, което по скоро липсва в България е правилната клиентска настройка и манталитет. Като цяло, българинът все още не е съвсем свикнал да се доверява на специалистите в една или друга сфера, което понякога се оказва пагубно за съвместната работа. В България всеки вярва, „че може всичко“, което за жалост най-често води до лоши резултати и опънати нерви. Този проблем на Запад като че ли липсва, или поне не е толкова силно осезаем. За късмет обаче, точно при проекта, който осъществихме с Насимо, клиентите се оказаха чудесни и силно вдъхновяващи.

Какво да очакваме от екипа на Diferente Design през годината?

2019 стартира силно – с няколко нови обекта. Дизайнерската работа е комплексна и като цяло дългосрочна. Не винаги е възможно да завършим обектите си в рамките на една година, но все пак се надявам да успеем да предадем поне три от новите си проекти още през текущата 2019-та. Бихме били щастливи, ако успеем да осъществим поне още една креативна идея с помощта на Насимо. Като цяло годината се очертава предизвикателна, а ние от Диференте сме силно мотивирани да предложим на своите клиенти качеството, което те търсят.

За финал, представяме останалата част от проекта на Нина и Diferente Design, а вие не забравяйте да ги последвате в социалните им профили.

FACEBOOK (ТУК)

INSTAGRAM (ТУК)

За директна връзка:

nilieva@diferentedesign.com

Нина Илиева (вдясно) и Деница Берберска на годишните награди Dibla Design Awards 2018